Coax kabels gebruiken we thuis voor internet, radio en tv. Het is doorgaans een betrouwbare techniek, mits je de juiste apparatuur in huis hebt. Maar wat zijn nou belangrijke zaken om op te letten? Wij sturen je in de juiste richting!

Wat is coax eigenlijk?

Sommige mensen spreken van een tv kabel, anderen noemen het een antennekabel. De officiële naam is echter coax kabel, ook wel zonder spatie geschreven als coaxkabel. Het woord coax slaat op coaxiaal. Wat is er dan coaxiaal? Nou, het betreft twee geleiders in de kabel die concentrisch zijn. Lekker ingewikkeld, en niet echt van belang in dit artikel. Hoe dan ook, soortgelijke technieken zie je niet alleen terug in coax kabels, maar ook in onder meer RCA kabels en de digitale coaxiale audiokabel.

Van de straat naar de meterkast

De meeste huizen hebben een coax aansluiting in de meterkast. Daarnaast zitten er doorgaans kabels door de muren, die uitkomen bij plekken waar je het meest logisch een televisie plaatst. In Nederland heeft Ziggo min of meer een monopolie op ‘de kabel’, al zijn er enkele kleine, regionale aanbieders, zoals Kabelstichting Veendam. Providers als KPN en T-Mobile maken geen gebruik van de kabel, daar loopt het signaal via de telefoonlijn of glasvezelkabel.

Tot de plek waar de kabel uit de muur komt, zie je vaak een groene kabel. Dit is een sterk beschermd type, dat tegen omstandigheden onder de grond gaat. Binnenshuis tref je iets minder robuuste kabels aan.

Hoge kwaliteit van groot belang

Je gaat thuis een coax kabel naar de tv-ontvanger leggen? De kans is groot dat je provider een wandcontactdoos levert. Dit is het aansluitpunt aan de muur. Vanaf hier leg je een kabel naar de tv of de tv-ontvanger. Indien je tv kijkt met een CI+ module, ontvang je alle digitale kanalen op de tv zonder een losse ontvanger te gebruiken. Het is hoe dan ook van belang om hoge kwaliteit kabels te gebruiken. Coax kabels kunnen namelijk storing ondervinden van externe factoren, zoals het 4G signaal. Standaard gebruik je voor tv een 75 Ohm kabel, die het liefst van een zo sterk mogelijke isolatie is voorzien. Gevolgen van slechte kabels zijn met name blokjes in beeld, of helemaal geen beeld.

Coax kabels

Connectoren en adapters

Natuurlijk houdt de wereld niet op bij kabels alleen. Zeker wanneer je kabels wil verlengen heb je meer nodig. Denk aan de juiste connectoren en adapters. Ook hier geldt weer: goedkoop is duurkoop. Hoogwaardige connectoren en adapters kunnen daadwerkelijk het verschil maken. Er zijn nogal wat verschillende types. Zo heb je BNC, FME, UHF, SMA en F connectoren. Allemaal hebben ze zo hun voor- en nadelen. De kans is groot dat je hier in een thuissituatie niet veel mee te maken krijgt. Materiaal nodig? Je kunt hier terecht voor een groot assortiment coax kabels, coax adapters en coax connectoren: https://www.deltron.nl/