Een nieuwe pc kopen kan best een gedoe zijn. Maar je kunt het ook zien als een ultieme kans om je dromen waar te maken. Want waarom zou je een pc van de plank kopen, als het ook mogelijk is om je game pc samen te stellen. Alleen op die manier krijg je de computer die écht aan jouw eisen voldoet.

Pre-built v.s. je Game PC zelf samenstellen 

Wat je natuurlijk ook kunt doen, is gewoon een vooraf samengestelde gaming computer bestellen. Wanneer is dat eigenlijk een goed idee?

Nou, als je bijvoorbeeld niet veel games speelt kun je met een vooraf samengestelde pc meestal wel uit de voeten. 

Voordelen:

+ je hebt geen kennis nodig van hardware
+ je kunt direct beginnen met gamen
+ deze setup is relatief goedkoop

Nadelen:
– je hebt niet alle vrijheid
– je kunt geen onderdelen aanpassen

Benieuwd? Bekijk hier alle game pc’s op een rij

Van je wensenlijst naar de ultieme game pc

Je moet altijd ergens beginnen. In dit geval vormt een wensenlijst de start. Want waar moet jouw nieuwe game-pc aan voldoen? Dat hangt grotendeels af van hoe kritisch je bent. En welke games je speelt natuurlijk. Want niet elk spel vraagt om de allerzwaarste processor en videokaart. Vergeet daarnaast niet dat er meer is dan alleen technische specificaties. Je wil bijvoorbeeld ook dat het design van de behuizing mooi past in jouw gamekamer. 

Ook is het vanzelfsprekend slim om alvast na te denken over het budget dat je wil besteden. Want sluit je wensenlijst niet aan bij je budget, dan kan de wensenlijst direct de prullenbak in. Of je budget natuurlijk…

Keuzes maken

Het zelf samenstellen van een game-pc geeft je ultieme bewegingsvrijheid. Koop je een kant-en-klaar model, dan loop je eigenlijk altijd wel tegen nadelen aan. Misschien ben je tevreden met 90% van de pc, maar vind je dan net weer de videokaart te zwak.

Anderzijds kan zelf samenstellen ook wel weer voor keuzestress zorgen. Maar vergeet niet dat je het voor een goed doel doet: jouw gameplezier. 

Wat valt er eigenlijk allemaal te kiezen? Genoeg. Je begint met de behuizing. Dan heb je de processor, koeling, het moederbord, het werkgeheugen, de primaire en secundaire opslag, de videokaart, voeding, optische drive en een eventuele wifi-adapter. Denk je dat dit het was? Waarschijnlijk niet. Een cool beeldscherm, toetsenbord en een gaming muis zijn ook onmisbaar. Genoeg om over na te denken dus. Maar blijf positief, je hoeft je in ieder geval niet te vervelen.

De kunst is natuurlijk om de beste samenstelling te maken, terwijl de kosten zo laag mogelijk blijven. Tover jezelf om tot de ultieme samensteller, zodat je snel kunt genieten zonder je complete budget te verbruiken.

Doorlopend verbeteren

Een console koop je en kun je daarna niet meer verbeteren. Juist daar zien we één van de grootste voordelen van de game-pc terug: na verloop van tijd kun je onderdelen vervangen en de computer weer helemaal toekomstproof maken. Zo voorkom je onnodige verspilling van materialen. Niet onbelangrijk, want we leven in een tijdperk waarin duurzaamheid een veelbesproken onderwerp is.

Kant-en-klaar afgeleverd

Misschien ben je dol op schroeven. Misschien ook niet. Gelukkig is zelf samenstellen iets anders dan zelf in elkaar zetten. Het kan natuurlijk wel, alles los bestellen en zelf gaan klussen. Maar veel makkelijker is het natuurlijk om online je gewenste onderdelen aan te klikken, waarna de winkelier de montage doet. Je hoeft dan alleen maar te wachten op de koerier. Vervolgens doe je de stekkers in het stopcontact en kan je jezelf het hele weekend afzonderen met je game pc.