Als je net een nieuw lasapparaat hebt aangeschaft of erover denkt om er een te kopen, vraag je je misschien af hoe je deze moet gebruiken. Over het algemeen is het niet lastig om te lassen, maar er bestaan machines en situaties die redelijk ingewikkeld kunnen zijn, zeker als beginner. Gelukkig zijn de meeste machines echter eenvoudig in gebruik. Met een beetje basiskennis is de machine al te gebruiken en in te stellen. Lasapparaat kopen? Houkema Tools heeft een uitgebreid aanbod aan modellen die door iedereen te gebruiken zijn.

Leren lassen

Lassen is net als veel andere klusjes een vaardigheid en duurt jaren om te perfectioneren. Het kan echter vrij snel en gemakkelijk te leren zijn. Lassen is het proces van het gebruik van elektrische stroom om metaal te oververhitten en te smelten, zodat je twee stukken metaal aan elkaar kunt verbinden. Let bij de aanschaf van een lasmachine altijd op de volgende eigenschappen:

  • Lastechniek
  • Inschakelduur
  • Ampère
Lassen

Welke lastechniek moet je gebruiken?

Voordat je een lasapparaat koopt, is het van belang dat je voor de juiste lastechniek kiest. De meeste apparaten werken namelijk maar met één techniek. Je kunt kiezen tussen Elektrodelasse, TIG-lassen of MIG/Mag lassen. Elektrodelassen wordt gebruikt voor lichte onderhouds- en reparatiewerkzaamheden. Deze techniek wordt voornamelijk gebruikt door doe-het-zelvers, maar ook professionals gebruik het bij uiteenlopende klussen. TIG-lassen is een relatief langzaam lasproces waarmee u hoogwaardige lassen maakt. MIG / MAG-lassen is van deze drie de snelste lastechniek en wordt voornamelijk ingezet bij grootschalige en projectmatige werkzaamheden.

Waar zorgt de inschakelduur voor?

Als je op zoek bent naar een lasapparaat, dan is de kans groot dat je de term ‘inschakelduur’ tegenkomt. Deze zorgt ervoor dat het apparaat niet oververhit kan raken. Zodra het lasapparaat heet wordt, schakelt deze uit zichzelf uit. Het is een aanduiding in procenten die de tijd aangeeft. Het geeft aan hoe lang je continue kunt lassen voordat het apparaat moet afkoelen.

Hoe zit dat met het Ampère bij een lasapparaat?

Het ampère van het lasapparaat zegt iets over het vermogen van de machine. Dit verschilt per machine, waardoor het belangrijk is dat je van tevoren bedenkt hoeveel vermogen je eigenlijk nodig hebt. Kies het vermogen op basis van materiaaldikte, de laspositie en de lengte die je moet lassen.