In dit artikel lees je alles over hoe je met afschot een plat dak maken kunt. Op deze manier zorg je voor een goede afwatering , dit is namelijk zeer belangrijk zodat er geen water blijft liggen op een plat dak. Om dit te voor elkaar te krijgen gebruik je een afschotlaser zodat je zeker weet dat het water goed wegloopt. Natuurlijk is het belangrijk om de juiste variant te kiezen, zodat je gebruik kunt maken van de goede functies. Welke dat zijn? Dat gaan we je uitleggen! 

Moet je Enkel of Dubbel Afschot instellen?

Als eerste hebben we de enkel afschot laser die je kunt gebruiken om een van de assen (de x-as of de y-as) in afschot te zetten. Op deze manier laat je al het water op het dak bijvoorbeeld naar 1 van de 4 zijden lopen. Handig als je een dak hebt waar het water goed weg kan lopen. Wanneer je echter al het water in een hoek wilt laten lopen, heb je meer aan een dubbel afschotlaser. Hiermee kun je maar liefst 2 assen in afschot zetten.

Gebruik een digitale afschotlaser

Als je wilt dat het plat dak afschot gemakkelijk in te stellen is,  gebruik je natuurlijk een digitale afschotlaser. Deze werkt wat makkelijker, aangezien je hier het verloop kunt instellen in graden of procenten. Dit zorgt er voor dat het een stuk naukeuriger wordt. Wil je zeker zijn dat je het juiste percentage aanhoudt? Kijk dan bijvoorbeeld eens naar een Lamigo, Leica of topcon laser

Afschot Plat dak per meter

Over het algemeen hou je bij het berekenen van afschot op een plat dak per meter de volgende vuistregel aan:

  • per meter tussen de 10 en 17 mm helling
  • bij afschot dakplaten kan de helling oplopen tot 20 mm 

Hulp nodig bij het afwateren? Laat een reactie achter en we helpen je graag!