Je hoort zelden iemand zeggen dat grasmaaien zijn of haar hobby is. En hoor je het wel, dan is het de uitzondering die de regel bevestigt. Voor iedereen die geen zin heeft om achter de grasmaaier te lopen, is er tegenwoordig natuurlijk ook de robotmaaier. Wij vertellen je waarom je zo’n apparaat in huis, of beter gezegd in de tuin, moet nemen.

Eenvoudig gebruik

Een robotmaaier maait nauwkeurig het gras terwijl jij toekijkt. Al is toekijken niet eens nodig, want je kunt de robot ook gewoon aan het werk zetten en zelf iets anders gaan doen. De robotmaaier doet zijn werk in een vooraf afgebakend gebied. Je hoeft er dus niet bang voor te zijn dat je automatische maaimachine een uitstapje gaat maken naar de tuin van de buren. Voor het afzetten van het gebied wordt een omtrekkabel gebruikt. De robot herkent het gebied en zal het gras gaan maaien. Sommige robotmaaiers hebben geen afbakening nodig en herkennen zelf het gazon. Een maairobot kopen? Klik hier!

grasmaairobot

Goed voor het gras

Met een traditionele grasmaaier wordt het gemaaide gras vaak opgeslagen en afgevoerd. De meeste robotmaaiers werken volgens de zogenaamde mulch maaitechniek. De machine versnipperd het gemaaide gras en strooit dit vanzelf weer uit. Dit is goed voor het gras dat blijft staan, want het afgeknipte gras is een goede voedingsbron. Wanneer de maaier onderweg bladeren en takjes tegenkomt, worden deze ook gewoon vermalen. Het is wel belangrijk om grotere obstakels vooraf uit de weg te ruimen.

Volledig draadloos

Vergeet gedoe met lange stroomkabels door de tuin. Robotmaaiers worden aangedreven door een accu, dus ze opereren volledig draadloos. Dankzij steeds betere accu’s kunnen sommige apparaten een complete werkdag doorgaan met het gras kortwieken. Het opladen gebeurt bij een laadstation. Die moet binnen 10 meter van een stroompunt geplaatst worden. Een robot heeft diverse ingebouwde opties. Bijvoorbeeld om vooraf de maaihoogte vast te stellen.

Verschillende soorten

Wanneer je besluit om een robotmaaier te gaan kopen, ga je zien dat er nogal wat te kiezen valt. Het verschil zit onder meer in de oppervlakte die een maaier kan bewerken. Een krachtiger model kan een groter gazon maaien. Er zijn tegenwoordig veel winkels die maairobots verkopen. Kom je er niet uit? Dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met een specialist. Laat je adviseren, dan is de kans groot dat je direct de juiste keuze maakt.