Van veel producten en halffabrikaten heb je mogelijk geen idee hoe ze gemaakt worden. Voor het bewerken van metalen bestaan talloze geavanceerde machines, die je waarschijnlijk alleen kent als je in de metaalbewerking werkt. Daarom verdiepen we ons in vier geavanceerde machines die metaal kunnen bewerken.

Zetbank

De zetbank. Ook wel bekend als kantbank, buigbank of afkantpers. Zegt de naam iets over wat deze machine kan? Zeker. Het is een hulpmiddel voor het buigen van staalplaten in een bepaalde hoek. Want inderdaad, dit kan je niet zomaar even met de hand doen. Zetbanken zijn er in verschillende soorten en maten, want niet elke staalplaat is hetzelfde. Voor kleinere platen volstaat een handmatig bediende machine, grote platen bewerk je met een elektrische afkantpers. Hoe dan ook, het zijn onmisbare metaalbewerkingsmachines.

Coördinatenboormachine

Stel, je moet talloze onderdelen produceren waarbij elk onderdeel dezelfde boorgaten moet krijgen. Dan mag een coördinatenboormachine niet ontbreken. Deze computergestuurde boor plaatst op voorgeprogrammeerde plekken boorgaten. Dit kan bijvoorbeeld in profielen of kokers van staal. Het is opzich al een feest om zo’n geavanceerde machine in actie te zien. En het resultaat mag er ook zijn, want de precisie is van een waanzinnig niveau. Inderdaad, dit is niet te evenaren met handmatig boren.

Lasersnijmachine

Nauwkeurigheid speelt een belangrijke rol in bijna elk productieproces. Onderdelen moeten perfect op elkaar aansluiten. Met de hand zagen kan nogal ten koste gaan van de nauwkeurigheid. Een manier om onderdelen heel netjes te bewerken, is het gebruik van een lasersnijmachine. De krachtige laser is geschikt voor het snijden van verschillende materialen, waaronder staal. Dit verloopt op basis van voorgeprogrammeerde schema’s. Zo’n machine vereist een forse investering, maar maakt het werk wel een stuk efficiënter.

Afkortzaag

De afkortzaag weet wel raad met metaalplaten. Ook op het gebied van deze zagen bestaan tegenwoordig volautomatische machines. Dit wil zeggen dat je slechts het te bewerken materiaal hoeft in te voeren, waarna de machine volgens een voorgeprogrammeerde opdracht het zaagwerk zal uitvoeren. Soms zit er een waterkoeling in, om oververhitting tijdens het werk tegen te gaan.

Het topje van de ijsberg

Zo, we hebben je een klein inkijkje gegeven in de wereld van metaalbewerking. Maar natuurlijk zijn er nog veel meer geavanceerde machines. Het zal je verbazen hoeveel mogelijkheden de hedendaagse technieken bieden. Daarom is het altijd leuk om eens een kijkje te nemen bij een gespecialiseerd bedrijf, wat tegenwoordig natuurlijk ook online kan. Veel plezier!