Veel mensen worstelen met het aanleggen van tuinverlichting. Het kan wat ingewikkelder zijn, bijvoorbeeld omdat je in de buitenlucht stroomkabels moet aanleggen. Je kunt het jezelf makkelijker maken door te kiezen voor buitenverlichting op zonne-energie. Dit heeft misschien wel meer voordelen dan je dacht. Wij sommen ze voor je op.

Geen kabels

Wat een gedoe, het aanleggen van stroomkabels onder de grond, langs muren of door de lucht. De fanatieke klusser wordt er misschien vrolijk van, maar de meeste andere mensen zitten er niet op te wachten. 

Een tuinlamp op zonne-energie haalt zijn energie overdag uit zonlicht en slaat het op in de ingebouwde accu. Je hoeft een lamp dus alleen maar te plaatsen of op te hangen. Wel zo makkelijk! En als je een lamp wil verplaatsen, hoef je dus ook geen kabels om te leggen. Er zijn veel verschillende soorten lampen verkrijgbaar, zoals Solar wandlampen en staande lampen.

Lange brandduur

Zoals gezegd, laadt de accu overdag op via zonlicht. Het beste rendement komt natuurlijk uit direct zonlicht. Het is dus wel belangrijk om de lamp bloot te stellen aan zonlicht. Bij regenachtig of bewolkt weer gaat het laden vanzelfsprekend wat langzamer. 

Om te voorkomen dat je ‘s nachts zonder licht komt te zitten, maakt men ten eerste gebruik van zuinige LED-lampen. Maar er zit ook slimme software in. De accu-besparende techniek laat lampen minder fel branden, wanneer de accu niet goed gevuld is. Daardoor branden dit soort lampen vaak makkelijk 15 uur. Inderdaad, dat is bijna het hele jaar genoeg van zonsondergang tot zonsopkomst.

Beter voor het milieu

Verlichting gebruikt energie en dat wordt nog vaak met kolen opgewekt. Kiezen voor buitenverlichting op zonne-energie, levert een bijdrage aan het milieu. De energie komt niet langer uit fossiele brandstoffen, maar gewoon uit de zon. Zeker in een tijd waarin duurzaamheid een groot thema is, kan de keuze voor zonne-energie heel verstandig zijn. Daar komt nog bij dat je energierekening niet omhoog gaat, want de tuinlampen verbruiken helemaal niks. Daar komt nog bij dat de lampen jarenlang meegaan. Inderdaad, een LED-lamp gaat veel minder snel kapot in vergelijking met een traditionele gloeilamp.

Solar wandlampen

Direct starten met solar lampen

Wanneer je besluit te gaan werken met solar verlichting, is het wel handig om te kiezen voor kwaliteit. Tussen goedkope producten van Aziatische webwinkels zit veel spul met lage kwaliteit. Denk aan slechte zonnepanelen en matige bouwkwaliteit. Koop dus het liefst bij een vakhandel, waarvan er zowel offline als online een aantal te vinden zijn in Nederland. Zo kun je jarenlang genieten van je duurzame verlichting!