We leven in een tijd waarin innovaties elkaar telkens opvolgen. We zijn helemaal gewend aan technische innovaties als slimme apparaten, kraakheldere beeldschermen en elektrische vervoermiddelen. Maar ook in een traditionele markt als de meubelproductie kijkt men vooruit. De industriële stijl is al enige tijd bezig aan een opmars. Het gaat daarbij niet alleen om design, maar ook om het gebruik van duurzame materialen.

De kracht van industrieel design

Je hebt de laatste jaren misschien wel gemerkt dat het industriële design fors in opkomst is. Het gaat dan om bijvoorbeeld kasten, tafels, stoelen en muurbekleding.  Kenmerkend is de robuuste en stoere stijl. Onderdelen zien er vaak verweerd uit. Dit om de indruk te wekken dat een item een lang leven in een fabriekshal of werkplaats achter de rug heeft. Inderdaad, de geschiedenis ontmoet hier de toekomst. Bijna elke meubelwinkel, zowel giganten als kleinere zaken, verkopen nu meubels met een industriële look. Zo vind je bij Dimehouse fraaie industriële kasten: https://www.dimehouse.nl/kasten/

Groeiende vraag

De industriële stijl was tien jaar geleden nog zo goed als onbekend in Nederlandse huiskamers. Met name de afgelopen vijf jaar is er een behoorlijke groei waar te nemen, die vooralsnog niet te stoppen is. Zo werd in juli 2015 ongeveer 2400 keer gezocht in Google naar industriële meubels, terwijl de vraag in januari 2020 was gestegen naar ruim 12.000 zoekopdrachten. Het is dan ook weinig verrassend dat het aanbod van deze meubels blijft groeien.

Industriële meubels en kasten

Duurzaam mangohout

Bij het innoveren van meubels gaat het niet alleen om het vinden van nieuwe trends, maar ook om het gebruik van vernieuwende materialen. Wat dat betreft is mangohout een type materiaal dat je steeds meer ziet. Het heeft een ruige uitstraling dat goed past bij industriële meubels. Los van het uiterlijk zit er ook een duurzame gedachte achter. De mangoboom wordt namelijk pas gekapt op het moment dat de boom geen vruchten meer afgeeft. De boom groeit snel en is dus ook snel te vervangen door een nieuw exemplaar. Je ziet vaker de keuze voor duurzaam materiaal. Zo kiezen fabrikanten regelmatig voor gerecycled metaal in meubels. Daarmee volgen ze een wereldwijde trend om steeds meer duurzaam te werken.

Functioneel design

Bij het ontwerpen van industriële producten staat functionaliteit voorop. Dit werkt ook door bij de productie van meubels met een industrieel ontwerp. Er zitten ijzersterke materialen in, waardoor je verzekerd bent van een lange levensduur. Denk je zelf na over een industrieel interieur? Zorg er dan in ieder geval voor dat verschillende componenten bij elkaar passen. Daarbij is het verstandig om te letten op het type materiaal, de kleuren en de vormen.